Seglarsommaren 2016?

Sommaren verkar lovande vädermässigt, hittills, något som säkerligen gillas hos de allra flesta i Sverige, inte minst de som seglar. Efter en lång vinter och blåsiga, kalla mellanmånader är sol och värme det som många vill ladda upp med innan kylan åter kommer. Men vilka är egentligen de somrar som vi minns vädermässigt?

 

Aker brygge osloDet är inte alltid härligt att vara ute på sjön, älven eller havet. Särskilt inte när det är rekordsämst väder med pinande vindar, piskande regn eller kalla flingor av snö som strilar ner. I Svenska Dagbladet listas några av de somrar som på ett eller annat sätt har fastnat i minnet hos många, mellan 1960 fram till i dag.

Förra årets sommar var ingen höjdare för svensk del. Regn, moln och kalla undertoner markerade för många sommaren 2015. Det var mest bara varmt lite i augusti. Men värre var det faktiskt 1964, då blev det bland annat ett omfattande snöfall i Härjedalen, i juli. Snön låg till och med kvar i något dygn innan den lättade. Mindre roligt för de bad- och seglarsugna.

Värmerekord att minnas

Värmerekordet i Sverige är 38 grader, något som uppmätts i Uppsala 1933 och i Småland 1947. Tydligen är det även så att just östra delarna av Småland har en tendens att få de varmast uppmätta temperaturerna i hela landet. Oklart är vad det beror på. 1975 uppmättes värmerekordet i augusti, på 36,8 grader. 1975 var alltså en riktigt het sommar, med en omfattande värmebölja som många kommer ihåg. Den höll i sig nästan en hel vecka med 35 grader i både Götaland och Svealand – alltså ett ypperligt tillfälle att svalka sig genom segling och bad. Även 1994 är av många ihågkommet som en riktigt varm sommar, som dessutom bjöd på brons i fotbolls-VM.

Kalla somrar, med nästan trist väder rakt igenom – var 1987, 1993 samt 1998. Om det var sol och värme en ville ha på segelbåten fick man allt bita i det riktigt sura äpplet. Med regn, kyla och solfattigdom är inte många badsugna barn heller särskilt glada. 1997 var däremot anmärkningsvärt jämnvarm med kulmen i augusti, något som även präglade sommaren 2002. Drömmen för många seglare alltså. Vi får se vad sommaren 2016 nu bjuder upp till för något, om det blir soldans eller regndans vill säga.