Därför ska du ha en bra båtförsäkring

När du äger båt är det många saker att hålla koll på. Bland annat är det viktigt med en heltäckande försäkring. Det är också bra att ha koll på sjösäkerhet.

Har du en båt eller är i färd med att köpa en? Det du ska tänka på som båtägare är att alltid ha en maskinskadeförsäkring. Denna typ av försäkring ska du ha oavsett vilken typ av båt du har. En maskinskadeförsäkring ersätter skador på båtmotorn, backslag/drev, motorinstrument och elkomponenter. Försäkringen ersätter också oförutsedda skador som uppkommer på kablar till motorinstrument. Det som är viktigt att komma ihåg är att det finns särskilda aktsamhetskrav för denna typ av försäkring. Motorn ska bland annat underhållas och vårdas enligt tillverkarens instruktioner och underhållscheman. Förutom en maskinskadeförsäkring bör du ha en båtförsäkring som täcker, förvaring och transportskada på land, stöld, skadegörelse, assistans och bärgning, sjöskada och brandskador. Att ha en försäkring som ger ett heltäckande skydd är viktigt om olyckan skulle vara framme.

Var alltid förberedd på sjön

Vintage träbåt i korallhavet. Båt drönare fotoNär du äger en båt är det viktigt att du vet allt om båt och sjöliv, se till att utbilda dig om du inte kan. Det är speciellt viktigt att ha koll på regler och lagar. När du ska ut på båttur är det viktigt att ha god uppsikt, hålla säker fart och visa hänsyn. Du ska alltid ha koll på väderleksrapporten för att inte bli överrumplad på sjön. För säkerhetensskull är det bra att ha för vana att du alltid har med dig sjökort och kompass, lita inte blint på att den elektroniska utrustningen alltid fungerar. Innan du åker ut är det bra att kontrollera bränslemängden, oljenivån och kylvatten.

Tänk på sjösäkerheten

Säkerhetsmässigt ska du aldrig blanda alkohol och båtkörning. Det är också viktigt att alla som är ombord använder flytväst och var inte fler personer än vad som båten är godkänd för. Om olyckan är framme är första förband bra att ha samt att det alltid finns torra kläder och nödproviant ombord.

Bra saker att tänka på innan båtturen:

  • Kolla väderleksrapporten
  • Ha alltid dricksvatten och nödproviant ombord.
  • Ladda din mobiltelefon innan avfärd.
  • Du ska alltid ta med dig tändstickor och första förband.
  • Kontrollera att båten är försäkrad.