Så transporterar du din båt säkert

När du ska transportera din båt är det bra med en fyrhjulsdriven bil. Både bilen och släpvagnen bör ha bra däck som förvarats på rätt sätt och inte är för gamla. Det finns lite olika regler angående släpvagnen och totalvikten.

Vid transport av din båt är det viktigt att du har rejäla däck som är bra för att köra och dra ett släp. Hos tsw hittar du olika däck till bra priser och många olika typer av TSW lättmetallfälgar. Företaget erbjuder personlig service och snabba leveranser. Det kan vara bra att ha förstärkta däck som är anpassade för släpvagn. Det är viktigt att tänka på att däcken förvaras på rätt sätt och att de inte används för länge. Kontrollera alltid hur länge däcken egentligen håller.

Bil till större släp

släpEftersom intresset för båt just nu är rekordstort är det viktigt att alla som transporterar sin båt har koll på vilka lagar och regler som gäller. Vid båttransporter finns det olika regler. Med ett B-körkort får du inte dra ett släp om bil och släp överskrider 3500 kg. Med BE-körkort har du möjlighet att köra en personbil eller lätt lastbil som väger höst 3500 kg plus släp kopplat till bilen. Vid BE-behörighet finns det inga gränser för totalvikten. För att dra ett tungt släp med båt på är fyrhjulsdrift bäst. För att slippa problem med kopplingen när du ska backa är det en fördel att ha en bil som har en motor med vridmoment på låga varv. Har bilen ett överhäng bak minskar hävstångseffekten om släpvagnen skulle komma i obalans.

Båttransportvagn kan klassas som efterfordon

Det är möjligt att koppla en båttransportvagn som klassas som efterfordon. För att klassas som efterfordon får det inte finnas någon fjädring. Det behövs heller ingen registreringsskylt utan det räcker med en LGF-skylt baktill. Det finns ingen maxgräns för den totala vikten men du som förare är ansvarig för att bilen inte är överbelastad. Om efterfordonet saknar bromsar är det viktigt att den totala vikten med last inte överstiger fordonets vikt. Om du ska köra med ett efterfordon är den tillåtna hastigheten max 30 km/tim.