Säkerhet på sjön är A och O

Det finns inget som är så härligt som att bege sig ut på sjön och njuta av strålande sol och kluckande vågor. Innan du beger dig ut finns det lite att tänkta på eftersom havet kan vara en farlig plats om du inte är förberedd och inte har rätt utrustning.

När du ska ut på sjön bör du först och främst läsa på innan. Kunskap är extremt viktigt för att du ska veta hur du ska bete dig om något skulle hända. Du bör även läsa på om vilken utrustning du ska ha med dig.

Rätt utrusning för nödlägen

segelbåtMan vet aldrig vad som händer ute på sjön, det kan bli oväder, motorn kan gå sönder eller båten kan gå på grund. Om du hamnar i nöd måste du ha utrustning så att du kan klara dig tills hjälpen kommer. Eftersom mobiltelefonen ofta är värdelös ute på sjön bör du köpa en vevradio så att du alltid kan få tag på hjälp. Har dy mycket prylar som går på batteri kan det även vara bra att ha med dig en powerbank som laddas med hjälp av solceller. Det kan även vara bra att ha med dig ett spritkök och hållbar mat ifall du skulle bli fast på båten ett tag.

Kunskap gör hela skillnaden

Läs på ordentligt innan du åker ut med båten. Skulle du till exempel hamna i vattnet behöver du veta vad du ska göra. Ta det säkra före det osäkra och använd alltid flytväst. Detta kan rädda ditt liv. Åker du ut ensam bör du också använda ett så kallat dödmansgrepp så att båten inte åker iväg ifall du trillar i vattnet. Läs på sjöräddningssällskapets hemsida vad du ska tänka på ute på sjön. I övrigt är det bara att åka ut och njuta.