Segla utomlands

Sommaren har kanske inte varit med oss vädermässigt i år, men man behöver faktiskt inte segla just i Sverige, något som är fantastiskt med just segling.

I GP kan vi läsa om hur fantastiskt det kan vara att segla i Medelhavet och särskilt runt Turkiets kust, att det i september alltid är runt 25 grader i vattnet och trettio i luften samt ofta molnfritt. Det är lite skillnad från Sverige, även om våra hav och kuster är minst lika vackra på sina sätt. I Sverige kanske man oftare reser med egen segelbåt till havs och då finns det lite mer att tänka på som är väldigt viktigt, att ha ett bra batteri till exempel. Att införskaffa prisvärda marinbatterier av hög kvalitet är a och o när står inför en lång säsong av segling.

Strand Albanien mindreI SvD rapporteras det att man lätt kan segla runt även om man till en början inte äger en egen båt, flera företag hyr nämligen ut segelbåtar – med eller utan en skeppare ombord. Att resa med vinden som motor är frihet för de flesta, särskilt i Medelhavet och med alla möjligheter som detta saltstänkta turkosa hav bjuder på. Kan man inte segla kan man som nämnt hyra en skeppare och då få lära sig ett och annat.

Varmare väder i augusti

Den som däremot vill segla i Sverige i sommar men inte i ett gråkyligt väder kan få hopp om sol och värme i augusti, det skrevs det om i DN idag. Den ostadiga sommaren kan därmed få ett litet uppsving på värmefronten under den sista sommarmånaden. Juli ut är det långtrycksbetonat men det ser alltså förhoppningsvis ut som om det kan komma att bli varmare under årets åttonde kalendermånad, kanske till och med en värmebölja under månadsskiftet. För den som gillar segling kan även denna facebook-grupp vara av intresse.