Så rengör du båten inför vintern

När båtsäsongen är över ska båten tas upp på land och rengöras. Att lägga lite extra tid på rengöringen kommer göra att vårens bestyr blir enklare. Att använda en högtryckstvätt gör jobbet lättare och smidigare.

Luxury,Motor,Boat.,Aerial,View,Of,A,Boat,In,MotionNu är det snart dags att ta upp båten och förbereda den inför den kommande vintern. När du ska tvätta båten är det en fördel att använda dig av en högtryckstvätt. Om du inte redan har en kan det vara en bra investering. Det finns flera olika typer av högtryckstvättar som du kan välja mellan. Eftersom det finns flera olika varianter av högtryckstvättar kan det vara bra att jämföra olika modeller innan du slår till. Prestanda är en viktig sak att tänka på. Det finns både hetvattentvätt och kallvattentvätt. Fundera över vilket behov du har och hitta sedan en högtryckstvätt som passar. Det är helt klart lättast att använda dig av en högtryckstvätt vid båtrengöring eftersom det kommer gå mycket fortare. Sedan kan du använda den till andra saker som att tvätta bilen.

Fördelar med högtryckstvätt:

  • Smuts är enklare att ta bort.
  • Långlivslängd
  • Mångsidig och praktisk att använda.
  • Hög arbetskomfort.

Lägg lite extra tid på rengöringen

Maintenance,Boat,With,High,Pressure,WaterÄven om du vill bli färdig med höstförberedelserna snabbt är det värt att lägga lite tid på att rengöra och skydda skrovet. Det kommer även göra vårrengöringen enklare. Föroreningar och smuts som du låter sitta kvar på båten under vintern kommer vara svårare att få bort när våren kommer. Rengör botten på båten direkt efter upptagningen när det fortfarande är fuktig med högtryckstvätten. Då får du garanterat bort allt slem och föroreningar. När botten är ren går du vidare till båtdäcket. Där kan du använda dig av en rotborste och diskmedel eller såpa för att skrubba rent. Spola ordentligt efter med högtrycksvätten. När ytan är torr kan du vaxa den men spara poleringen till våren. Vaxet låter du sitta kvar som en skyddande hinna över vintern. Tänk på att rengöra båten invändigt också. Om du vill kan du bottenmåla båten vid upptagningen. Då kan du lägga mer tid på att polera båten när våren kommer eller bara snabbare komma ut på sjön. När du tar extra bra hand om din båt blir båten mer motståndskraftig mot smuts.

Se över textilierna på båten

När du ska fixa båten inför vintern kan det också vara en bra idé att se över textilier och båtens kapell. Ett kapell skyddar båten under vintern men det behöver vara helt för att fungera optimalt. Om kapellet är smutsigt är det en god idé att tvätta det. Se även över kuddar, dynor och flytvästar. Rengör allt och förvara det sedan på ett torrt ställe. När du sedan ska täcka över båten ska du se till att luften kan cirkulera i båten. Då minskar du risken för mögel. Att se över motorn är också en bra idé. Kolla oljan i växelhuset för om det har kommit in vatten där finns det risk att den fryser sönder. Byt även ut oljan mot ny.