Tips vid köp av snabb motorbåt

Att susa fram på vattnet med en snabb motorbåt med vinden i håret – finns det något bättre? Dock finns det saker som flyter omkring i huvudet innan du sätter igång med köpet och det är viktigt att du inte tänker fel. Få några tips innan båtköpet så du inte köper grisen i säcken.

Börja i ena änden och fundera över vad du ska ha båten till. När du vet det är det lättare att välja. Ett gott råd – välj en styrpulpetbåt för enklare båtliv. En styrpulpetbåt är en av de bästa fritidsbåtarna som även är en populär fiskebåt vid exempelvis vertikaljiggning. Den är lätt att lägga till med och tar liten plats vid bryggan.

Hur snabb vill du att båten ska vara?

När du ska köpa en snabb båt vill du även att den ska vara praktisk. På svenska vatten och i skärgården att kajka med längs kusten och ut mot öarna, är som sagt styrpulpetbåten eller den mindre fritidsmotorbåten ett säkert kort. De kostar heller inte så mycket och är lätthanterade. Dock är den stora frågan hur snabb du vill ha båten. Om du vill susa fram i långt över 45 knop ska du kanske satsa på en större motorbåt, daycruiser eller en racerbåt. Men låt oss vara ärliga – hur många har råd med en sådan och hur ofta används den om man inte tävlingsracear?

Det bästa alternativet om du faktiskt vill ha en enklare båt men som kommer upp i 45 knop, ska du satsa på en styrpulpetbåt. Vill du ha något utöver det vanliga kan du mer fördel gå på båtmässor och se vad som stundar. Ny teknik och design tillkommer ständigt.

Vad passar familjen?

Tänk på vad du främst ska ha båten till och vad din familj vill ha. Om ni ofta är ute och åker båt för att lägga till på öar, eller om du tycker om att åka längre ut i skärgården för att fiska, är det bra med en stabil och hyfsat snabb båt som tål lite äventyr. Åker ni ofta vattenskidor? Tar ni med stora picknickar? Kanske ni även vill sova i båten någon natt. Ska ni dock båtsemestra räcker inte en öppen båt, då krävs en yacht eller segelbåt, alternativt en motorseglare. Ett tips är att hyra en båt över en sommar innan ni skaffar en båt själva. Detta om ni har svårt för att bestämma er. Det kan vara ett bra sätt att veta vad som passar och inte och om storleken och hastigheten på båten fungerar för er.

Vad krävs för en snabb båt?

Om du efterfrågar en snabb båt finns det saker den ska uppfylla för att gå så snabbt som den gör. Skrovet måste vara starkt och härdigt och vikten likaså. Det är också viktigt att komma ihåg att föraren till en snabb motorbåt måste ha ett högfartsintyg och vissa även ett manöverintyg för att båten ska kunna köras. Ett bra tips är att titta på Transportstyrelsens hemsida över regelverk för snabba båtar.