Så ska du tänka kring båtköpet

Att köpa en segelbåt är en stor investering. Innan du köper en båt och tar ett lån är det bra att städa upp i ekonomin. Har du flera lån och krediter är det en bra idé att baka ihop alla lån till ett.

Att köpa en segelbåt kostar en slant. Innan du köper något dyrt är det bra att se över din ekonomi. Har du redan lån och krediter kan det vara en god idé att samla alla dina lån till ett. Om du ska samla lån kan du nämligen spara en hel del pengar. Det finns också andra fördelar med att endast ha ett lån. Det är för en del besvärligt att hålla koll på flera lån och räkningar, ett samlat lån gör det enklare och det blir mer ordning och reda. Har du flera lån kan räntan vara hög vilket kostar en hel del pengar vilket leder till att det blir svårare att betala av lånet. Genom att samla ihop alla dina lån kan du få en bättre ränta och därmed en längre månadskostnad. En annan fördel är att ditt kreditbetyg blir bättre på sikt vilket är bra när du ska köpa din segelbåt. När du ska köpa din segelbåt är det bra om den antingen ingår i ditt stora lån eller att du endast har det lånet utöver samlingslånet.

Kostnaden för en segelbåt

Att köpa en segelbåt är en stor investering. Det är svårt att säga vad själva inköpskostnaden är för en båt eftersom allt beror på vilken typ av båt du är ute efter, storlek på båten och om det är en ny eller begagnad båt. Innan du köper båten ska du fundera över vad du ska använda den till. Är den bara till för dagsturer eller vill du kunna sova i båten?

Gör en budget på alla kostnader

Förutom engångskostnaden kommer andra små återkommande kostnader. Det är bra att göra en budget innan du köper segelbåten där du har räknat på inköpspriset, vad lånet kostar dig, båtförsäkring, sjösättning och upptagning, båtplats och bränsle och service. Du måste ta med alla dessa kostnader i din budget över alla dina utgifter för att se att dina inkomster täcker utgifterna.