Vill du köpa segelbåt?

Att köpa en segelbåt kan vara en av de bästa investeringarna du kan göra. Aldrig mer kommer du behöva fundera på hur ni bäst ska ta tillvara på de vackraste sommarkvällarna. Det kan dock bli en dyr investering om du inte är noggrann med förarbetet.

Segelbåt på vattnetDet är lätt att glömma bort, men att köpa en segelbåt är inte någon engångskostnad (kanske kan ett Comboloan täcka upp den initiala kostnaden?). Räkna med att det fortsatta underhållet av båten kommer att kosta en slant. Om du är noggrann inför köpet kan du dock säkerställa att affären inte blir dyrare än nödvändigt. Börja med att ta reda på vilka lagar som är tillämpliga vid köp av en begagnad segelbåt.

Saker att ha koll på vid båtköp

  • Besiktiga båten, särskilt viktigt för segelbåtar eftersom kölen är känslig
  • Bottenbesiktningen ska ske på land
  • Se upp för gamla inombordare
  • Var extra uppmärksam på elsystemen i båtar som gått i chartertrafik
  • Provsegla båten

(källa Expressen)

Kontrollera så att båten inte är stulen

Enligt en undersökning genomförd av blocket är det inte fler än hälften av alla blivande båtägare som ”kontrollerar viktiga handlingar innan de genomför ett köp”. Det må låta konstigt men faktum är att det är relativt vanligt att båtar köps utan att det här kontrolleras. Köp endast en båt från en säljare som kan visa upp tillförlitliga ursprungshandlingar. Om du inte gör det riskerar du att själv drabbas av brottsmisstankar om det skulle visa sig att båten du köpte var stulen.