När sommaren går mot sitt slut och hösten kommer är det dags att ta upp båten. Avmastning, skrubbning och inte minst skydd är viktigt inför vinterförvaringen. Med en presenning slipper du att båten råkar ut för fukt och hård vind när vinterpinan anländer.
När din fina segelbåt befinner sig på land ska den täckas för ett optimalt skydd. Detta kan gälla både om båten står i ett varv inomhus i en hall, eller om den står ute i trädgården. Det enklaste tipset är att skydda båten med presenning väl omhuldad och ordentligt fastsnurrad.
Vinterförvaring och skyddande medel
Underskatta inte den skandinaviska kylan. Den kan bita sig fast mer än 1-2 månader och sätta sig i form av rost och flagor på en vacker segelbåt. Det bästa sättet är naturligtvis att förvara den inomhus i ett varv, men en segelbåt kan i stort sett lika gärna stå under en grov och praktisk presenning hela vintern – på en stabil trailer. En annan fördel är om du kan ha segelbåten i en tälthall eller en slags monterbar lada. På Hallbyggarna finns även sådana. Detta är ett billigare alternativ än varv, speciellt om du måste betala för en uppvärmd plats.
Tänk på att kylan under vintern kan tära på en ”naken” segelbåt, speciellt om den har trädäck eller består av teak och kanske är k-märkt. Använd skyddande medel när du tvättar, vaxar och behandlar din båt så att det inte tränger in i materialet på ett negativt sätt. Även plast måste behandlas varsamt eftersom för starkt medel kan skada materialet. Plast är särskilt viktigt att hålla koll på eftersom det kan bildas något vi kallar ”böldpest” på båtar.
”Den vanliga böldpesten”, det vill säga den som ger blåsor på utsidan, är förhållandevis ofarlig eftersom den är lätt att upptäcka och åtgärda. Betydligt allvarligare är den djupare liggande då den normalt inte kan upptäckas med blotta ögat och, obehandlad, fortsätter att försvaga strukturen