Viktiga verktyg att ha i båten

Att ha båt är underbart och ger en otrolig frihetskänsla. Men det är viktigt att du är välutrustad med rätt verktyg både i och utanför båten. Här ges du tips på vad som är oumbärligt att ha för ett tryggt båtliv.

Försök att alltid tänka smart och enhetligt när du skaffar båt. Precis som en bil behöver båten ordentligt med underhåll och kärlek efter att ha åkt runt på de sju haven varje år. Oavsett om det rör sig om en motorbåt eller segelbåt bör du vara upprustad till tänderna. Båten behöver också snyggas till genom slipning och dylikt. Då kan maskiner från Makita hos Sandbergs Järn vara utmärkt. Kika vidare på https://sandbergsjarn.se/marken/makita/ för mer inspiration.

knop för förtöjd båtGreppvänliga basverktyg

Låt dig inte sakna något när du väl håller på att meka med båten. Med andra ord bör du investera i ett verktygskit precis som hemmafixaren. Det är smart att köpa så greppvänliga verktyg som möjligt vilket betyder att du både ska tänka på ergonomin och kvaliteten i dem. När du håller på att underhålla din båt kan det regna eller blåsa och det är lätt hänt att du tappar verktygen i vattnet eller slinter. Se därför till att handtagen är ordentliga och rejäla och att det inte blir halt i händerna.

Några exempel på verktyg att inte glömma bort är:

  • Slangklämmesskruvmejsel
  • Avbitartång
  • Kniv
  • Skiftnycklar
  • Hylsnyckelsats
  • Drivremmar
  • Propeller som reserv m.m.

Utöver dessa ovan nämnda verktyg kan du behöva ännu fler beroende på vilken båt du har och hur mycket underhåll den kräver. Se även till att ha olja som smörjmedel, glödlampor och nödutrustning ombord. En båt måste alltid vara säker till sjöss.

Reservdelar när någonting går sönder

När du är ute och kör eller seglar med din båt är det lätt hänt att någonting faller av eller går sönder, alternativt vid själva sjösättningen. Är du ute på havet blir det svårt att ta dig in till land för att hitta en båtbutik som är öppen och säljer exakt det du behöver. Tänk om det är kväll eller söndag och allt är stängt! Se därför till att ha de viktigaste reservdelarna till motor och annat som kan behövas i nöd.