Gör iordning båt för sommar

Inför sommaren passar många på att göra i ordning sina båtar i god tid. Båten ska transporteras till vattnet, den ska sjösättas och den ska få på sig sin mast. Men hur ska du göra för att allt det här ska ske så säkert som möjligt?

Det gäller att vara klädd i rätt arbetsskor och arbetskläder om man vill synas och skydda sig. När du till exempel ska sjösätta båten händer det mycket på en gång. Det kan ibland vara svårt att höra varandra men då blir det istället viktigare att se. Om du är rätt klädd minskar risken för olyckor.

Varselkläder

När du ska göra din båt klar för sommarens utflykter bör du välja reflekterande kläder. På så sätt syns du bra på land, men även om du skulle råka ramla i vattnet. I dag finns det både shorts och linnen i klassiskt reflexgrönt med vanliga reflexer likt vanliga varselkläder. Färgerna gör att du syns tydligt under dagen och även om det blir mörkt innan du har satt i båten kommer du fortfarande att synas.

Rätt skor

Med ett par rejäla arbetsskor på fötterna behöver du inte oroa dig för att tårna ska skadas om du till exempel tappar en hammare på foten. Arbetsskor har nämligen stålhätta i de allra flesta fall. Du behöver inte heller oroa dig för att råka trampa på skruvar eller spikar. Många gånger har skorna nämligen skydd mot spiktramp. Det är en stor fördel när du trampar omkring på båten eller runt den när du förbereder.

Kommunikation

När du ska masta på eller sjösätta båten är det viktigt att du upprätthåller en bra kommunikation med andra på platsen. Du bör se till att eventuella signaler mellan dig och kranföraren verkligen uppfattas och det gäller att hålla ögon och öron öppna. Då kan förberedelserna ske på ett säkert sätt.