Båtfärg och rätt arbetsskor

Vad finns det att tänka på när man jobbar på ett båtvarv? Bland annat att ha rätt arbetsskor som står emot väta – men dessutom att man inte får använda giftig bottenfärg till båtarna.

Om du jobbar på ett båtvarv vill du garanterat ha bra utrustning för köld och väta. Arbetsskor och Skyddsskor med hög kvalitet hittar du online och dessa ska vara både bekväma och funktionella, skydda dina fötter och göra så att arbetsdagen flyter på utan problem. Kanske vill du ha spiktrampskydd, värmebeständighet och köldisolering? Eller hätta av aluminium?

Giftig färg på båtens utsida?

Giftig båtfärg har länge varit på tapeten som något som förstör ekosystemen i våra vatten. Giftig bottenfärg har länge varit ett sätt att hålla borta oönskade gäster som havstulpaner borta från skrovet – men färgerna har en påverkan på livet i havet och 80 procent av all bottenfärg hamnar i vattnet. Det finns nu en annan lösning på problemet, med att skydda båten från havstulpaner men ändå inte skada ekosystemet i havet – det är genom att använda ett fysiskt skydd, en skrovduk. Det är en blå plastduk som du spänner upp och kör båten ovanpå, så att det är denna som ligger och trycker mot botten som ett fysiskt skydd.

Båtbottenfärger som på kemisk eller biologisk väg förhindrar att havstulpaner, musslor och alger sätter sig fast på båtskrovet räknas som bekämpningsmedel. Färgerna måste därför granskas och godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får säljas eller användas. Syftet är att skydda människor och miljö, eftersom bekämpningsmedel kan påverka andra djur och växter än dem som man vill bekämpa – Transportstyrelsen

I Dagens Nyheter går det dock att läsa om hur båtar fortsätter att sprida gift, just från förbjuden bottenfärg.