Båtstölder och gps-spårning

Hur kan man som båtägare se till att skydda sig från tjuvar som vill stjäla båten eller kanske båtmotorn? Bland annat med smarta gps-sändare.

Det är sommar och många har sjösatt sina båtar för att njuta av bad och fiske ute på skär och sjöar. Men det är också nu båt- och motortjuvar tittar fram och ser tillfällen att agera, för att komma åt det som kan säljas på en svart andrahandsmarknad. Med gps på båtmotorn, liksom märk-dna kan du skydda dig från stölder, sådant hittar du bland annat på www.northtracker.com/ .

GPS-sändare på båt fångade tjuv

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur en tjuv stjäl en båt, helt ovetandes om att båtägaren lagt en spårsändare i båten. Det gjorde att polis med lätthet kunde följa personen under dess förehavanden, se var hen åkte med båten och sedermera gripa tjuven på bar gärning när han tog sig upp och gick i land. Nu vill polisen att fler skaffar gps-sändare till sina båtar, det gör det mycket enklare för polisen att spåra båten och fånga fast gärningsmannen om det sker ett brott och båten stjäls.

Samtidigt går det att läsa på polisen.se om hur antalet polisanmälningar om stölder av båtmotorer och båtar ökar i början och slutet av säsongen, och att förutom gps-sändare är båtsamverkan ett sätt att förebygga inbrott i och stöld av båtar och dess ofta värdefulla motorer. Liksom grannsamverkan är det med andra viktigt att se efter varandras ägodelar när det kommer till en hamn där många lägger till. Be någon att ha uppsyn över din båt om du lämnar den på en plats under en längre tid med andra ord. Det är inte svårare än så att minska risken för att brott begås.

I Aftonbladet går det vidare att läsa om hur två män försökte stjäla en båt i centrala Stockholm och flydde överbord när polisen kom. Mer om detta här.