Att segla runt jorden

En världsomsegling innebär att du med hjälp av ett fartyg tar dig runt jorden. Detta görs av både äldre och yngre, erfarna och relativt oerfarna seglare. Det är ett alternativt sätt till att resa jorden runt, du får se mycket men samtidigt kämpa lite själv för att komma någon vart. Människan har gjort världsomseglingar sedan 1500-talet, och nuförtiden utförs kappseglingar runt jorden.

Vad är en världsomsegling egentligen?

Det råder lite delade uppfattningar om vad en världsomsegling egentligen är. Många menar att det är en resa som korsar alla meridianer åtminstone en gång. Men då skulle man även kunna säga att en U-båt som ”snurrat runt” Nordpolen också gjort en världsomsegling. En lite mer strikt beskrivning är att man dessutom ska korsa ekvatorn, och vill man vara ännu mer strikt ska man någon gång passera antipoden till någon tidigare punkt. Man kan också ställa kravet att en världsomsegling skett först när man återvänder till utgångspunkten eller korsar den rutt som man använde i början av seglingen.

Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan från Portugal var den första person att bevisligen korsa världens alla meridianer. Detta skedde dock inte i en och samma resa, 1506 seglade han från Europa till Indonesien och i nästa resa nådde han samma longitud från andra hållet. Resan avslutades abrupt för Ferdinands del 1521 då han dödades i en strid mellan lokala invånare i Filippinerna.

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race är en känd kappsegling jorden runt som hålls var tredje år. Tävlingen sponsras av Volvo, därav namnet. Rutten ändras lite från gång till gång för att anpassa sig till olika hamnar, men normalt börjar tävlingen i Europa i september eller oktober. Den 30 oktober 2011 kommer den 11:e upplagan av tävlingen att börja, starten går i Alicante, Spanien och mål nås omkring 9 månader senare i Galway, Irland. Deltagarna kommer då att ha seglat omkring 39 000 nautiska mil.